Sałatka śledziowa z buraczkami dość często gości na Bożonarodzeniowym stole. Aby ją urozmaicić dodałam do niej ziarenka granatu! Dodatkowo urozmaiciłam sposób jej podania – z kruchym ciastem smakuje pysznie!
Składniki:
Ciasto:
• 250 g mąki,
• 1 jajko
• 2 -3 łyżki wody,
• 1/3 łyżeczki soli,
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• ¾ łyżeczki majeranku,
• 12 dag margaryny,
Nadzienie buraczkowo-śledziowe:
• 3 średniej wielkości upieczone buraczki,
- 1 owoc granatu,
• 4 ogórki kiszone,
• ok 0,5-3/4 szklanki groszku cukrowego z puszki,
• 2 podwójne płaty śledziowe (marynowane w occie),
• 2-3 łyżki majonezu,
• sól, pieprz do smaku,
• natka pietruszki do dekoracji
Tartaletki buraczkowo-śledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut.
2.Schłodzone wykładamy na stolnicę i wałkujemy na gr około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi kawałkami ciasta (kołami) wyklejamy wnętrze foremek. Dno nakłuwamy widelcem.
Tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około 20 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy.
3.SAŁATKA:Buraczki, ogórki i rybę kroimy w kostkę. Groszek dokładnie odsączamy. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce. Ziarenka granatu wyjmujemy. Połowę dokładamy do składników sałatki, a połowę pozostawiamy do dekoracji.
4.Do przygotowanych składników dodajemy majonez. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Komentarze