Rolada buraczkowo-śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki oczyść, opłucz, ugotuj, obierz ze skórki i zblenduj.
2.Białko oddziel od żółtka , ubij na sztywno. Do zmiksowanych buraczków dodaj żółtko, mąkę , mleko, olej ,sól , wymieszaj. Dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę o wym. 20 x 32 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem pergaminowym. Gotową masę wlej do formy. Piecz około 20 min do suchego patyczka w 180 stopniach
3.Gorącą roladę wyłóż na ściereczkę do góry papierem, zdejmij papier a roladę zwiń ze ściereczką i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Ogórek pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.Koper posiekaj. Śledzie pokrój wzdłuż na paseczki. Ser wymieszaj z koperkiem, natką pietruszki, ogórkiem, dopraw solą i pieprzem. Roladę delikatnie rozwiń , posmaruj masą serową, ułóż paski śledzi . Zwiń roladę , zawiń w folię aluminiową, odstaw do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia pokrój na grubsze plastry. Podawaj wyłożoną na sałacie.
Komentarze