Bułki bezglutenowe z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz sól i rozcieramy. Odstawiamy na dziesięć minut.
Na stolnicę przesiewamy oba rodzaje mąk, jajko, dodajemy kaszę, rozczyn, mleko orzechowe, olej i wyrabiamy ciasto (powinno przypominać w dotyku glinę, plastelinę). Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto dzielimy na sześć części (będą to duże, śniadaniowe bułki), wyrabiamy w dłoniach
okrągłe bułeczki, układamy je na papierze do pieczenia i nacinamy. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg, grzanie z dołu.
Przed pieczeniem smarujemy bułki roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką.
Piekarnik spryskujemy czystą wodą (w takim rozpylaczu jak do opryskiwania kwiatów doniczkowych), wstawiamy bułki i pieczemy przez pół godziny. Następnie zmieniamy na grzanie z góry i dopiekamy jeszcze dziesięć minut.
Studzimy na kratce.
Najlepsze tego samego dnia. ;)
Komentarze