Bułki bezglutenowe z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne bułki dla osób, które odstawiły gluten. ;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
    1,5 szklanki mąki kukurydzianej
    50 g ugotowanej kaszy gryczanej
    1 jajko
    25 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka czarnuszki
    1 białko
    60 ml oleju pistacjowego (lub innego orzechowego)
    250 ml mleka orzechowego lub wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki bezglutenowe z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz sól i rozcieramy. Odstawiamy na dziesięć minut.

    Na stolnicę przesiewamy oba rodzaje mąk, jajko, dodajemy kaszę, rozczyn, mleko orzechowe, olej i wyrabiamy ciasto (powinno przypominać w dotyku glinę, plastelinę). Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

    Następnie ciasto dzielimy na sześć części (będą to duże, śniadaniowe bułki), wyrabiamy w dłoniach
    okrągłe bułeczki, układamy je na papierze do pieczenia i nacinamy. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg, grzanie z dołu.

    Przed pieczeniem smarujemy bułki roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką.

    Piekarnik spryskujemy czystą wodą (w takim rozpylaczu jak do opryskiwania kwiatów doniczkowych), wstawiamy bułki i pieczemy przez pół godziny. Następnie zmieniamy na grzanie z góry i dopiekamy jeszcze dziesięć minut.

    Studzimy na kratce.
    Najlepsze tego samego dnia. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować