Bułka czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik. Musi być gorący. 200-220 stopni C.
Masło wkładamy do miseczki, rozdrabniamy widelcem, dodajemy wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.
Pieczywo kroimy (ja kupuję pokrojoną). Każdą kromkę smarujemy z jednej strony masłem czosnkowym,
2.układając kolejno kromki na folii aluminiowej - po złożeniu całości uzyskujemy kształt pierwotnego pieczywa, więc kromki układamy pionowo (jak na zdjęciu).
3.Całość dokładnie zawijamy folią aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 15 minut (sprawdzając czy masło się stopiło a pieczywo jest już chrupiące). Podajemy gorące.
Porady
W ten sam sposób można zrobić domową bułkę z ziołami zamiast czosnku dodajemy ulubione zioła
Komentarze