Bułka czosnkowa

4.48 (176 ocen)

Znika w tempie błyskawicznym .Jest pyszna, u mnie bardzo czosnkowa. Świetna do mięs i na imprezy.

Składniki:

  • kostka miękkiego (200g)
    główka małego czosnku albo 5 dużych ząbków
    duży pęczek natki pietruszki
    bułka wrocławska

    dodatkowo:
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułka czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Rozgrzewamy piekarnik. Musi być gorący. 200-220 stopni C.

    Masło wkładamy do miseczki, rozdrabniamy widelcem, dodajemy wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.

    Pieczywo kroimy (ja kupuję pokrojoną). Każdą kromkę smarujemy z jednej strony masłem czosnkowym,
  • ... 2. układając kolejno kromki na folii aluminiowej - po złożeniu całości uzyskujemy kształt pierwotnego pieczywa, więc kromki układamy pionowo (jak na zdjęciu).
  • ... 3. Całość dokładnie zawijamy folią aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 15 minut (sprawdzając czy masło się stopiło a pieczywo jest już chrupiące). Podajemy gorące.

Porady

W ten sam sposób można zrobić domową bułkę z ziołami zamiast czosnku dodajemy ulubione zioła

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować