Bułeczki - supełki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z resztą składników i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 9 części i formujemy w kulki. Zostawiamy na 15 minut. Następnie każdą kulkę dzielimy na 3 równe wałeczki o długości ok. 10cm, i zaplatamy jak warkocz , zawijamy końcówki pod siebie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem . Blaszkę wkładamy do lodówki na noc .
Rano wyrośnięte bułeczki wyciągamy z lodówki i smarujemy wodą z miodem oraz posypujemy makiem .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni .
Komentarze