Bułeczki - supełki z makiem

4.48 (151 ocen)

  • Dla 9 osób

Fenomenalne bułeczki śniadaniowe , mleczno - maślane , obsypane makiem , związane w śliczne supełki . Śniadanie idealne !

  • Dla 9 osób

Składniki:

  • 15g świeżych drożdży

    200ml mleka

    100ml wody

    2 łyżki miękkiego masła

    2 łyżki cukru

    650g mąki pszennej + do podsypania

    1 jajko

    1 łyżeczka soli



    Na wierzch :

    mak

    łyżka miodu rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki - supełki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z resztą składników i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 9 części i formujemy w kulki. Zostawiamy na 15 minut. Następnie każdą kulkę dzielimy na 3 równe wałeczki o długości ok. 10cm, i zaplatamy jak warkocz , zawijamy końcówki pod siebie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem . Blaszkę wkładamy do lodówki na noc .

    Rano wyrośnięte bułeczki wyciągamy z lodówki i smarujemy wodą z miodem oraz posypujemy makiem .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować