Bułeczki z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

mój mąż za nimi przepada, są przepyszne:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    40 g drożdży
    3 łyżki cukru
    70 g margaryny
    1 jajko
    pół szklanki mleka
    szczypta soli

    Mak:
    200 g maku
    5 łyżek cukru
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    25 g margaryny(roztopić)
    50 g rodzynek
    5 g drożdży roztartych z odrobiną cukru

    Ponadto:
    gęsty lukier i orzechy lub mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Bułeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżeczką cukru oraz łyżeczką mleka. Pozostawić pod przykryciem aż wyrośnie(pełna szklana).
    Następnie dodać pozostałe składniki oraz rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.

    Mak:
    Mak sparzyć, odstawić na kilka godzin, a następnie zmielić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  • roladki 2. Wyrośnięte cisto ponownie krótko zagnieść, rozwałkować na spory prostokąt o grubości ok 1 cm i wyłożyć na cisto masę makową. Zrolować jak roladę, pociąć na plastry (ok 12 sztuk), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odczekać ok 10 min, następnie piec ok 30 min w temp. 180 C
  • 3. Przestudzone bułeczki ozdobić lukrem oraz posypać orzechami lub makiem do dekoracji.

Porady

Można powciskać niewielkie cząstki jabłek w roladki, tak dla odmiany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować