Bułeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżeczką cukru oraz łyżeczką mleka. Pozostawić pod przykryciem aż wyrośnie(pełna szklana).
Następnie dodać pozostałe składniki oraz rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
Mak:
Mak sparzyć, odstawić na kilka godzin, a następnie zmielić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
2.Wyrośnięte cisto ponownie krótko zagnieść, rozwałkować na spory prostokąt o grubości ok 1 cm i wyłożyć na cisto masę makową. Zrolować jak roladę, pociąć na plastry (ok 12 sztuk), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odczekać ok 10 min, następnie piec ok 30 min w temp. 180 C
3.Przestudzone bułeczki ozdobić lukrem oraz posypać orzechami lub makiem do dekoracji.
Porady
Można powciskać niewielkie cząstki jabłek w roladki, tak dla odmiany.
Komentarze