Rozczyn:
15 g drożdży
1/3 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
Ciasto:
cały rozczyn
150 g mąki pszennej
3/4 łyżki soli
1/3 szklanki letniej wody
1 czubata łyżka rozpuszczonego i wystudzonego masła
80 g sera cheddar (startego na najmniejszych oczkach)
Bułeczki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn. Z podanych składników przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, na koniec dodajemy mąkę - mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min aż "ruszy".
2.Ciasto. Mąkę i sól mieszamy w misce, dodajemy rozczyn, wodę, masło i 1/2 część sera. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski oprószonej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h (do podwojenia objętości).
3.Formowanie i pieczenie. Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę zagniatamy na oprószonym mąką blacie, formujemy wałek i odrywamy 6 kawałków o podobnej wielkości. Formujemy bułeczki. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, posypujemy każdą bułkę pozostałym serem i odstawiamy na kolejne 15 min do wyrośnięcia.
Pieczemy bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min (aż będą złociste). Studzimy na kratce.
Komentarze