Bułeczki serowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Idealne na śniadanie :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Rozczyn:
    15 g drożdży
    1/3 szklanki letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 czubata łyżeczka mąki pszennej
    Ciasto:
    cały rozczyn
    150 g mąki pszennej
    3/4 łyżki soli
    1/3 szklanki letniej wody
    1 czubata łyżka rozpuszczonego i wystudzonego masła
    80 g sera cheddar (startego na najmniejszych oczkach)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn. Z podanych składników przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, na koniec dodajemy mąkę - mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min aż "ruszy".
  • 2. Ciasto. Mąkę i sól mieszamy w misce, dodajemy rozczyn, wodę, masło i 1/2 część sera. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski oprószonej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h (do podwojenia objętości).
  • 3. Formowanie i pieczenie. Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę zagniatamy na oprószonym mąką blacie, formujemy wałek i odrywamy 6 kawałków o podobnej wielkości. Formujemy bułeczki. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, posypujemy każdą bułkę pozostałym serem i odstawiamy na kolejne 15 min do wyrośnięcia.
    Pieczemy bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min (aż będą złociste). Studzimy na kratce.

    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bułeczki serowe

To może cię zainteresować