Bułeczki serowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne bułeczki idealne na weekendowe śniadanie. Ciasto wyrastało przez noc, żeby rano cieszyć podniebienia pysznymi mięciutkimi bułkami. Można je zrobić w dwóch wersjach, na szybko i na noc, różnica polega na ilości użytych drożdży... od Ciebie zależy, którą wersję wybierzesz :-)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    kuleczka drożdży wielkości ziarenka kukurydzy lub groszku (lub 30g drożdży w szybkiej wersji)
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    300 ml ciepłej wody
    60 ml oleju
    100 g drobno tartego żółtego sera
    1 żółtko + 1 łyżka mleka
    ew. ziarenka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe

Bułeczki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać zaczyn (w wersji nocnej ser dodać po wyrośnięciu ciasta). Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na całą noc 12h (lub ok. godzinę w szybkiej wersji dodając od razu przy wyrabianiu tarty ser).

    Następnie nocne ciasto wyrobić ponownie z dodatkiem sera, podzielić na małe kawałki, z których uformować 13 bułeczek. Bułki układać w okrągłej formie wysmarowanej masłem. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać ziarenkami. Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut do zrumienienia.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bułeczki serowe

To może cię zainteresować