Bułeczki nadziane farszem mięso-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy. Marchew, cebulę oraz pieczarki obieramy i myjemy, po czym ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub szatkujemy drobno, z papryk usuwamy gniazda nasienne i również ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy startą cebulę, gdy już się zeszkli na maśle wsypujemy pieczarki, smażymy tak długo aż pieczarki puszczą wodę, która następnie odparuje podczas prużenia. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy według uznania: pieprz, sól, paprykę słodką mieloną, przyprawa uniwersalna i majeranek, wszystko to dokładnie mieszamy i tak przygotowane mięso dodajemy do smażących się pieczarek, gdy połączy się z pieczarkami i stanie się białe dodajemy startą paprykę i marchewkę. Dusimy wszystko pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10-15 minut, do miękkości. Zdejmujemy z ognia. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Z bułek kajzerek obcinamy dno i wydrążamy środki bułek. Przygotowanym farszem mięsno-warzywnym nadziewamy kajzerki, ilość farszu w bułkach zależy od naszych upodobań. Posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera.
Komentarze