Bułeczki nadziane farszem mięso-warzywnym

4.5 (184 ocen)

  • 40 min

Smakują świetnie:) Doskonałe na obiad lub kolację:)

  • 40 min

Składniki:

  • 10 bułek kajzerek
    1 podwójny filet z kurczaka
    300 g pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    2 marchewki
    3 duże cebule
    300 g żółtego sera
    50 g masła
    sól i pieprz
    papryka słodka mielona
    przyprawa uniwersalna
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bułeczki nadziane farszem mięso-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki nadziane farszem mięso-warzywnym 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy. Marchew, cebulę oraz pieczarki obieramy i myjemy, po czym ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub szatkujemy drobno, z papryk usuwamy gniazda nasienne i również ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy startą cebulę, gdy już się zeszkli na maśle wsypujemy pieczarki, smażymy tak długo aż pieczarki puszczą wodę, która następnie odparuje podczas prużenia. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy według uznania: pieprz, sól, paprykę słodką mieloną, przyprawa uniwersalna i majeranek, wszystko to dokładnie mieszamy i tak przygotowane mięso dodajemy do smażących się pieczarek, gdy połączy się z pieczarkami i stanie się białe dodajemy startą paprykę i marchewkę. Dusimy wszystko pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10-15 minut, do miękkości. Zdejmujemy z ognia. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Bułeczki nadziane farszem mięso-warzywnym 2. Z bułek kajzerek obcinamy dno i wydrążamy środki bułek. Przygotowanym farszem mięsno-warzywnym nadziewamy kajzerki, ilość farszu w bułkach zależy od naszych upodobań. Posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera.
  • Bułeczki nadziane farszem mięso-warzywnym 3. Podajemy na gorąco z ulubionymi sosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować