Bułeczki na zakwasie żytnim

4.26 (216 ocen)

  • 5 godz.

Świeże pieczywo z samego rana – któż tego nie lubi. Świeże bułeczki na żytnim zakwasie – to jeszcze lepszy pomysł, zapraszam!

  • 5 godz.

Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego (nakarmionego dzień wcześniej*)
    200 g wody
    3 łyżki oliwy
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soli
    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    200 g mąki pszennej
    pestki słonecznika
Wystaw ocenę:

4.26 (216 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zakwasu dolewaj powoli wodę.
  • 2. Dodaj oliwę, sól i miód. Dobrze wymieszaj, następnie stopniowo dosypuj mąkę i pestki.
  • 3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  • 4. Ciasto odłóż w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  • 5. Formuj bułeczki naoliwionymi dłońmi i układaj je na papierze do pieczenia.
  • 6. Piecz 12-15 minut w 220 stopniach.

    Smacznego!

Porady

* Jak nakarmić zakwas? 1. Wyciągnij zakwas z lodówki. 2. Gdy ociepli się do temperatury pokojowej, wsyp w proporcji 1:1 mąkę żytnią i wodę. Zamieszaj. Odstaw w temperaturze pokojowej. 3. W tym momencie zakwas zaczyna reagować – pojawiają się bąbelki i zaczyna rosnąć (podnosi się w słoiku). 4. Gdy ponownie „osiądzie”, zaś bąbelki znikną (po około 12-16 godzinach – zależy od temperatury i wilgotności), zakwas jest gotowy i można na nim piec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować