Bułeczki drożdzowe z posypką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bułeczki stanowią idealny dodatek śniadania, są zdrowe i chrupiące.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 szklanek mąki
    2 płaskie łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    4 łyżeczki oleju
    Posypka: nasiona lnu + sezam
    ¾ szklanki ciepłej wody + ¾ szklanki ciepłego mleka
    1 jajko do smarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki drożdzowe z posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy, kroić cienkie paseczki. Zwijać w rulonik i formować różne kształty. Blachy natłuścić i ułożyć bułeczki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać siemieniem i sezamem. Upiec na złoty kolor. Bułeczki powinny być chrupiące. Podawać z czerwonym barszczem lub wystarczy tylko posmarować masłem.
    Są pyszne i zdrowe.

Porady

Do posypania bułek można dodać nasiona kopru, maku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować