Bule

4.99 (148 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis przywędrował do mnie z Szwecji. Ciastka są łatwe i tanie, a jednocześnie pyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 15 dag margaryny,
    0,5 l mleka,
    5 dag drożdży,
    8 łyżek cukru,
    pół łyżki soli,
    85 dag mąki,
    1 jajko,
    1 kostka masła,
    cynamon,
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Bule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z połową cukru i mlekiem, zarobić zaczyn. Roztopić margarynę, mleko rozgrzać do temperatury pokojowej, ale żeby nie było gorące. Połączyć mleko z tłuszczem, dosypać mąki, sól, resztę cukru, dodać żółtko i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 2 cm. i posmarować wcześniej rozrobionym masłem z cynamonem ( można dodać cukru). Zwinąć roladę i krajać w paseczki, układać w foremkach. Posmarować białkiem. Zostawić jeszcze do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Zamiast margaryny z cynamonem można użyć kremu czekoladowego lub marmolady.

Porady

Zamiast margaryny z cynamonem można użyć kremu czekoladowego lub marmolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować