Buchty z powidłami

0 (0 ocen)

Puszyste bułeczki z powidłami,rozpływają się w ustach.

Składniki:


  • 1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżki cukru pudru
    250 g mąki
    1/4 szklanki cukru
    20 g drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    50 g masła,rozpuszczonego
    120 g powideł śliwkowych
    1 jajko + 2 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Buchty z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka i odstaw na około10-15 minut.
    3 żółtka wraz z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj pozostałe mleko,rozczyn i mąkę.Zagnieć ciasto.
    Do ciasta wlej masło i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 9 kawałków. Formuj kuleczki,wkładając do środka po łyżeczce powideł.
  • 2. Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,tak aby się stykały.
    Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte buchty posmaruj roztrzepanym białkiem.
    Bułeczki piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
    Wystudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować