Buchty z mięsem

0 (0 ocen)

Buchty z mięsem to śląskie regionalne danie które często gości w moim domu

Składniki:

  • Pieczeń
    • 1,2 kg pieczeni z tłuszczem
    • sól
    • pieprz
    • tymianek dałam kilka gałązek
    • 1 duży ząbek czosnku
    • szczypta gałki muszkatołowa
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • olej
    • 1 kiszony ogórek
    • kilka plastrów wędzonego surowego boczku
    • 1 łyżka smalcu
    • 1 cebula
    • kostka mięsna
    • 2 łyżki mąki
    buchty
    • 3 szklanki mąki (0,5 kg )
    • 3 łyżki masła rozpuszczonego
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 1 szklanka mleka
    • 25 g drożdży
    • 1 łyżka cukru płaska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Pieczeń

Buchty z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczeń
    • Mięso posypać solą pieprzem czosnek zetrzeć na tarce pokropić mięso olejem dodać liść laurowy i angielskie ziele tymianek mięso zostawić na kilka godzin w marynacie najlepiej na noc
  • 2. • Rozgrzać patelnię dodać 1 łyżkę smalcu mięso obsmażyć ze wszystkich stron przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni zalać wodą dodać 1/2 kostki rosołowej ogórka w plastry i boczek Dusić pod przykryciem aż zmięknie mięso i ładnie się zrumieni Mięso pokroić w plastry
  • 3. • Z powstałego wywaru zrobić sos dolać wodę aby zrobiło się ok 1/2 litra wywaru zagotować przelać wszystko przez sito.W szklance wody rozrobić 2 łyżki lekko czubate mąki.Wlać do sosu mieszać cały czas aż się zagotuje w razie potrzeby dolać troszkę wody Doprawić solą pieprzem dodać troszkę kostki mięsnej do smaku Włożyć do sosu plastry mięsa odstawić w ciepłe miejsce
  • 4. Buchty
    • Drożdże rozkruszyć w pojemniku rozetrzeć z cukrem dodać 1/3 szklanki mleka ciepłego i 1 łyżkę mąki wszystko rozmieszać.Przykryć zostawić aż wyrośnie zaczyn
  • 5. • Do miski dać resztę mąki Dodać masło jajka resztę mleka i wyrośnięty zaczyn Wyrobić dobrze ciasto aż będzie odchodzić od rąk.Miskę posypać o drobiną mąki włożyć Ciasto przykryć ściereczką zostawić aż dobrze wyrośnie
  • 6. • Z wyrośniętego ciasta formować buchty,Chwilę zostawić na stolnicy aby podrosły.Parować partiami w parowarze lub na gazie zawiązanej nad gotująca się wodą Parować pod przykryciem około 20 minut Buchty podawać z sosem i mięsem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować