Buchty z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczeń
• Mięso posypać solą pieprzem czosnek zetrzeć na tarce pokropić mięso olejem dodać liść laurowy i angielskie ziele tymianek mięso zostawić na kilka godzin w marynacie najlepiej na noc
2.• Rozgrzać patelnię dodać 1 łyżkę smalcu mięso obsmażyć ze wszystkich stron przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni zalać wodą dodać 1/2 kostki rosołowej ogórka w plastry i boczek Dusić pod przykryciem aż zmięknie mięso i ładnie się zrumieni Mięso pokroić w plastry
3.• Z powstałego wywaru zrobić sos dolać wodę aby zrobiło się ok 1/2 litra wywaru zagotować przelać wszystko przez sito.W szklance wody rozrobić 2 łyżki lekko czubate mąki.Wlać do sosu mieszać cały czas aż się zagotuje w razie potrzeby dolać troszkę wody Doprawić solą pieprzem dodać troszkę kostki mięsnej do smaku Włożyć do sosu plastry mięsa odstawić w ciepłe miejsce
4.Buchty
• Drożdże rozkruszyć w pojemniku rozetrzeć z cukrem dodać 1/3 szklanki mleka ciepłego i 1 łyżkę mąki wszystko rozmieszać.Przykryć zostawić aż wyrośnie zaczyn
5.• Do miski dać resztę mąki Dodać masło jajka resztę mleka i wyrośnięty zaczyn Wyrobić dobrze ciasto aż będzie odchodzić od rąk.Miskę posypać o drobiną mąki włożyć Ciasto przykryć ściereczką zostawić aż dobrze wyrośnie
6.• Z wyrośniętego ciasta formować buchty,Chwilę zostawić na stolnicy aby podrosły.Parować partiami w parowarze lub na gazie zawiązanej nad gotująca się wodą Parować pod przykryciem około 20 minut Buchty podawać z sosem i mięsem
Komentarze