Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera
i dodawać po 1 żółtku. Na koniec dodać mąkę
przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na blachę (25 / 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180˚C. Wyciągnąć, zdjąć papier. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół
2.MASA BRZOSKWINIOWA:
Kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego wsypać „suchą” brzoskwiniową galaretkę i dodać masło. Wymieszać i ostudzić. Brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę.
3.PIANKA:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietanę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę.
4.Na jeden płat biszkopta wyłożyć pokrojone brzoskwinie i masę brzoskwiniową. Przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wylać tężejącą piankę i posypać starta czekoladą.
Komentarze