Brzoskwiniowiec

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Musiałam na szybko stworzyć jakieś ciasto i tak powstała brzoskwiniowa modyfikacja Shrekowego Smerfa

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    180 g cukru
    140 g mąki
    40 g kakao
    1 cukier wanilinowy
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa zielona:
    100 g masła
    2 opakowania kisielu brzoskwiniowego
    1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

    Pianka:
    2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
    400 g śmietanki kremówki 36%

    Ponadto:
    Puszka brzoskwiń
    Po 4 kostki czekolady gorzkiej, mlecznej i białej
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera
    i dodawać po 1 żółtku. Na koniec dodać mąkę
    przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na blachę (25 / 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180˚C. Wyciągnąć, zdjąć papier. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół
  • 2. MASA BRZOSKWINIOWA:
    Kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego wsypać „suchą” brzoskwiniową galaretkę i dodać masło. Wymieszać i ostudzić. Brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę.
  • 3. PIANKA:
    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietanę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę.
  • 4. Na jeden płat biszkopta wyłożyć pokrojone brzoskwinie i masę brzoskwiniową. Przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wylać tężejącą piankę i posypać starta czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować