Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i pesto z bazylii

4.5 (173 ocen)

  • 25 min

Uwielbiam bruschettę, jest kolorowa, aromatyczna i pyszna. W zależności od pieczywa może być propozycją na pożywne śniadanie ale również przekąskę. Bruschetta z pomidorami jest szybka w przygotowaniu więc jeśli zaskoczą Was niespodziewanie znajomi bez problemu ją przygotujecie w kilka minut

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:

    ◦2 małe bułki (użyłam mini bakietek)
    ◦2 kulki mozzarelli
    ◦1 duży pomidor
    ◦kilka łyżek oliwy z oliwek
    ◦2-3 ząbki czosnku
    ◦pesto z bazylii
    ◦sól
    ◦pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Bagietka Przystawki Bruschetta Pesto

Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i pesto z bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i pesto z bazylii 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie ucieramy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Pomidory i mozzarellę kroimy w kostkę (jeśli lubicie, to możecie usunąć z pomidorów gniazda nasienne i obrać je ze skórki), doprawiamy solą i pieprzem.

    Pieczywo smarujemy oliwą z roztartym czosnkiem, na to nakładamy nasze pomidory połączone z mozzarellą. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 8-10 minut (bruschetta jest gotowa gdy ser się roztopi, a pieczywo nabierze złotego koloru) :)

    Przed podaniem bruschettę z pomidorami polewamy pesto z bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować