Bardzo smaczne ciasto, konsystencją przypominające babkę. Dzięki mące kukurydzianej ma piękny żółty kolor, a kukurydza i wiórki kokosowe stanowią idealne dodatki:)
Składniki:
2 jajka,
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
puszka kukurydzy,
puszka mleka skondensowanego słodzonego,
łyżka masła lub margaryny,
80g wiórków kokosowych,
płaska łyżka proszku do pieczenia.
Brazyliana, brazylijskie ciasto z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę osączyć, przelać zimną wodą. Zmiksować przy użyciu blendera. Wlewać po trosze mleka, zmiksować. Wbić jajka, ponownie zmiksować. Dodać przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać masło oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
2.Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie w kształcie serca). Piec ok. 45minut w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.
Komentarze