Brazyliana, brazylijskie ciasto z kukurydzą

4.49 (158 ocen)

Bardzo smaczne ciasto, konsystencją przypominające babkę. Dzięki mące kukurydzianej ma piękny żółty kolor, a kukurydza i wiórki kokosowe stanowią idealne dodatki:)

Składniki:

  • 2 jajka,
    1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
    1/2 szklanki mąki pszennej,
    puszka kukurydzy,
    puszka mleka skondensowanego słodzonego,
    łyżka masła lub margaryny,
    80g wiórków kokosowych,
    płaska łyżka proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brazyliana, brazylijskie ciasto z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowa brazyliana 1. Kukurydzę osączyć, przelać zimną wodą. Zmiksować przy użyciu blendera. Wlewać po trosze mleka, zmiksować. Wbić jajka, ponownie zmiksować. Dodać przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać masło oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
  • surowa brazyliana2 2. Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie w kształcie serca). Piec ok. 45minut w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować