Brazylijskie Brigadeiro

4.45 (208 ocen)

Malutkie, proste w wykonaniu i bardzo słodkie ciągutki w ulubionych posypkach. Na chwilę przenosimy się do gorącej i słonecznej Brazylii.

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
    4 łyżki kakao
    1,5 łyżki masła
    Posypki: zmielona mieszanka studencka, wiórki kokosowe, kolorowe posypki
Wystaw ocenę:

4.45 (208 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Brazylijskie brigadeiro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka o grubym dnie przelewamy skondensowane mleko, kakao i masło. Delikatnie łączymy i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu. Przy przyrządzaniu tego słodkiego deserku musimy sporo się namieszać, ponieważ masa szybko przywiera do dna. Mieszanie zajmuje nam około 30 minut. Masa musi być dość gęsta. Gdy uzyskamy odpowiednią przelewamy ją na wysmarowany masłem talerz i studzimy. Małą łyżką nabieramy masę i formujemy kulki. Pamiętajmy, żeby wcześniej natłuścić dłonie masłem, ponieważ wtedy masa nie będzie się przyklejać. Obtaczamy w dowolnych ulubionych posypkach. Układamy w papilotkach i trzymamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Brazylijska Karnawał

Podobne przepisy

To może cię zainteresować