To pyszny, letni deser! Każdy skusi się na mniejszy lub większy kawałek takiego owocowego batonu!!Z tych samy proporcji można także wykonać tarte! POLECAM:)
Składniki:
Blaszka 25x30 cm
Ciasto:
• 230 gram mąki,
• 10 dag margaryny,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 3 żółtka,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Wierzch czekoladowo- borówkowy:
• 10 dag masła,
• 3 łyżki mleka,
• 2,5 białe czekolady (250 gram razem),
• ok 300 gram borówki amerykańskiej
Borówkowo- czekoladowe batony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto.
2.Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około 25 min w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
3.WYKOŃCZENIE:Borówkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Musi być idealnie sucha!
Do garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość podgrzewamy na małym ogniu.
4.Gdy składniki się rozpuszczą i połączą zdejmujemy garnek z ognia. Do lekko przestudzonej czekolady wsypujemy borówkę. Masę delikatnie mieszamy, by owoce się nie rozpadły.
5.Gotową wykładamy na upieczone ciasto kruche. Po rozprowadzeniu polewy czekoladowo- borówkowej deser wstawiamy do lodówki na około 2 godzimy.
Po tym czasie (gdy czekolada zastygnie) ciasto wyjmujemy i dzielimy na zgrabne batony!.
Komentarze