Ciasto bomba straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt- oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Potem dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułą tartą, piec ok. 30 min w 180 st.
Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę, zwinąć roladę. Po wystudzenie posmarować powidłami, zwinąć i pokroić na plastry grubości ok. 1 cm.
2.2. Masa straciatella- galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wrzątku. Śmietanę ubić, dodać śnieżki i cukier puder i na koniec tężejącą galaretkę. Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać do śmietany, wymieszać.
3.3. wykonanie "bomby"- miskę o sr ok 20-25 cm wyłożyć folią spożywczą, ułożyć kawałki rolady (jak najściślej) na całą wysokość miski. Do środka wlać przygotowaną śmietanę. Schłodzić w lodówce ok 2 godz. Delikatnie wyjąć na talerz/paterę. Ozdobić polewą.
Smacznego!
Porady
Bombę można polać dowolną inną polewą albo zostawić bez polewy.
Komentarze