Ciasto Bomba straciatella

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto smaczne. Nie wymaga dużego nakładu pracy.

  • 60 min

Składniki:

  • 1. Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl mąki
    3/4 szkl cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    czubata lyżka kakao
    2. masa straciatella
    0,5 l śmietany 30%
    2 śnieżki
    1 galaretka cytrynowa
    6 kostek mlecznej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    3. dodatkowo- powidła śliwkowe lub dżem o dowolnym smaku, polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto bomba straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt- oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Potem dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułą tartą, piec ok. 30 min w 180 st.
    Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę, zwinąć roladę. Po wystudzenie posmarować powidłami, zwinąć i pokroić na plastry grubości ok. 1 cm.
  • 2. 2. Masa straciatella- galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wrzątku. Śmietanę ubić, dodać śnieżki i cukier puder i na koniec tężejącą galaretkę. Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać do śmietany, wymieszać.
  • 3. 3. wykonanie "bomby"- miskę o sr ok 20-25 cm wyłożyć folią spożywczą, ułożyć kawałki rolady (jak najściślej) na całą wysokość miski. Do środka wlać przygotowaną śmietanę. Schłodzić w lodówce ok 2 godz. Delikatnie wyjąć na talerz/paterę. Ozdobić polewą.
    Smacznego!

Porady

Bombę można polać dowolną inną polewą albo zostawić bez polewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować