Ciasto straciatella

5 (150 ocen)

  • 5 godz.

Ciasto które lubi mój mąż.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki na blachę 25x35
    Składniki na biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    2 łyżki wrzącej wody
    Składniki na masę straciatella:
    1/2 l śmietany kremowej
    100 g startej czekolady gorzkiej lub mlecznej
    1 opakowanie groszków kakaowych
    3 łyżeczki żelatyny
    Składniki na masę różową:
    750 ml śmietany kremowej
    2 galaretki czerwone

Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu: Jajka utrzeć z cukrem i wodą na puszystą jasną masę. Dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i przelać do blachy i piec ok 35 minut w temp. 180 s C.
    Wykonanie masy straciatella:
    Śmietanę kremową ubić na sztywno, dodać czekoladę i pokrojone groszki, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Ostygniętą wlewać do masy, mieszając. Wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.
    Wykonanie masy różowej: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody i zostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, wlewać galaretkę i wymieszać. Wylać na masę straciatella. Wstawić ponownie do lodówki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować