Ciasto straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu: Jajka utrzeć z cukrem i wodą na puszystą jasną masę. Dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i przelać do blachy i piec ok 35 minut w temp. 180 s C.
Wykonanie masy straciatella:
Śmietanę kremową ubić na sztywno, dodać czekoladę i pokrojone groszki, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Ostygniętą wlewać do masy, mieszając. Wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.
Wykonanie masy różowej: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody i zostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, wlewać galaretkę i wymieszać. Wylać na masę straciatella. Wstawić ponownie do lodówki.
Smacznego :)
Komentarze