Za oknem pogoda nie najlepsza, w takie dni człowiek ma ochotę na coś konkretnego i ciepłego, a co jest lepszego niż pyszna i sycąca zupa gulaszowa. Połączenie mięsa, warzyw i przypraw... Pychota.
1 godz. 50 min
Składniki:
ok. 500g mięsa na gulasz
300g pieczarek
czerwona papryka
duża marchew
seler
pietruszka
duża cebula
łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
szczypta chilli
sól i pieprz do smaku
1 łyżka koncentratu
1 łyżka ketchup
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
ok. 1litra bulionu
Bogracz, czyli zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki, marchew i pietruszkę kroimy w plasterki. Cebulę, seler i paprykę kroimy w kostkę.
Mięso wraz z cebulą podsmażamy na maśle ok. 10minut. Gdy mięso nabierze koloru, dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy jeszcze przez jakieś 10 minut.
2. Po tym czasie mięso z warzywami przekładamy do garnka i zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem i ketchupem. Doprawiamy do smaku.
I gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Ja gotowałam prawie 1,5 godziny.
Komentarze