BŁYSKAWICZNA SZARLOTKA W KRUCHYM CIEŚCIE

5 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis udostępniła znajoma Helenka z NK. Składniki dopasowałam do większej blaszki. Ciasto jest przepyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    -3 szklanki mąki
    -100 g. wiórków kokosowych
    -1 szklanka cukru
    -1,5 kostki masła-375 g.
    -6 żółtek
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/3 szklanki bułki tartej
    6 dużych albo 8 mniejszych winnych jabłek
    cukier waniliowy
    cynamon

    beza:
    -6 białek
    -szczypta soli
    -1 szklanka cukru
    -1 kisiel, tutaj brzoskwiniowy

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Błyskawiczna szarlotka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warstwa ciasta 1. ciasto-Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie rozetrzeć w palcach na "żwirek".
    Można wrzucić wszystko do malaksera i rozdrobnić.
    3/4 ciasta rozsypać na blasze 25x42, lekko docisnąć.
    Dobrze jest posypać, bułką tartą.
  • układanie jabłek 2. nadzienie-Na cieście ułożyć jabłka pokrojone w grubą kostkę.
    Albo pokrojone w cząstki.
  • warstwa jabłek 3. Posypać cukrem waniliowym z cynamonem.
  • beza 4. beza-Ubić pianę ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie wmieszać przesiany kisiel.
    Wyłożyć na owocach.
  • szarlotka przed pieczeniem 5. Na ubitej pianie rozsypać resztę ciasta.
  • po upieczeniu 6. Wstawić do nagrzanego do 190 * piekarnika i piec około 40 minut.

    Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować