Bliny ziemniaczane z mięsem

4.5 (189 ocen)

Placuszki ziemniaczane z mielonym mięsem. Podajemy ze śmietaną i szczypiorem.

Składniki:

  • Placuszki ziemniaczane:
    6 dużych ziemniaków
    2 jajka
    5 łyżek mąki
    1 cebula
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    Mięso mielone:
    30 dag mięso wieprzowe
    1 jajko
    1 bułka
    1 łyżeczka śmietany
    1 cebula
    sól
    pieprz
    majeranek
    mleko

    Dodatkowo:
    śmietana 18%
    szczypior
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bliny ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone
    Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką.

    Placuszki ziemniaczane
    Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać mąkę.
    Z przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej ilości oleju. Na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem, nałożyć 2 łyżki masy ziemniaczanej, po chwili na lekko ściętą masę położyć placuszek z mięsnej masy, następnie nakryć masą ziemniaczaną. Przewrócić na drugą stronę, dobrze przesmażyć, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 10 minut. Będziemy mieli pewność, że masa mięsna nie jest surowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować