Chrupiące bliny ziemniaczane

4.48 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szybkie i proste w wykonaniu chrupiące bliny ziemniaczane z cebulą i wędzonym boczkiem.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ziemniaki 9 szt.
    cebula 1 szt.
    wędzony boczek 4 plasterki
    sól
    pieprz ziołowy
    jajka kurze 2-3 szt.
    mąka pszenna 2-3 łyżki
    skrobia ziemniaczana (w zależności od ziemniaków) 2 łyżki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Chrupiące bliny ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrane ze skórki myjemy i trzemy na pulpę. dodajemy pokrojoną cebulę i boczek w kostkę, jajka, mąki, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Tak przygotowaną pulpę ziemniaczaną odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęła. Po 30 minutach pulpę jeszcze raz mieszamy i smażymy placki na rozgrzanej patelni, na rumiano z obydwu stron. Placki podajemy na gorąco z czym kto lubi, jogurtem, zsiadłym mlekiem czy gęstą śmietaną.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować