Biszkoptowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, stopniowo
dodajemy cukier. Mieszamy z żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem i
kakao. Delikatnie mieszamy, wsypujemy do masy. Ciasto wylewamy na blachę 26x40. Pieczemy 25 min w 180°C. Studzimy.
2.Galaretki rozpuszczamy w 1l wrzątku. Odstawiamy do stężenia.
3.Z pół litra mleka odlać pół szklanki, wsypać do niej budynie i 3
łyżki cukru, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego
mleka wlać rozdrobione budynie i olejek. Ostudzić, a następie utrzeć z
margaryną.
4.Na ciasto wykładamy masę budyniową , przykrywamy herbatnikami i
zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 2-3
godziny.
Komentarze