Biszkoptowiec z galaretką

0 (0 ocen)

  • 55 min

W niedzielę zajadamy się naszymi ulubionymi wypiekami.

  • 55 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    3 łyżeczki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    500 ml mleka
    2 budynie waniliowe
    3 łyżki cukru
    Kostka margaryny
    kilka kropel olejku pomarańczowego

    Oraz:

    200g herbatników
    2 cytrynowe galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, stopniowo
    dodajemy cukier. Mieszamy z żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem i
    kakao. Delikatnie mieszamy, wsypujemy do masy. Ciasto wylewamy na blachę 26x40. Pieczemy 25 min w 180°C. Studzimy.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 1l wrzątku. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Z pół litra mleka odlać pół szklanki, wsypać do niej budynie i 3
    łyżki cukru, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego
    mleka wlać rozdrobione budynie i olejek. Ostudzić, a następie utrzeć z
    margaryną.
  • 4. Na ciasto wykładamy masę budyniową , przykrywamy herbatnikami i
    zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 2-3
    godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Herbatniki Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować