Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

  • wyświetlono: 852 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Mięciutki biszkopt z delikatnym kremem jogurtowym i truskawkami to propozycja na lekki letni deser. Do kremu dodajemy tylko śmietanę kremówkę jest dzięki temu lekkie. W cieście nie ma dużej ilości masła. Krem jogurtowy przypomina w smaku serek.

Cukiereczek
  • 24 porcje
  • 120min

Składniki

BISZKOPT:
4 jajka,
1 szklanka mąki,
2/3 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju,
KREM JOGURTOWY:
800g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego,
400g śmietany kremówki (30% lub 36%),
1,5 łyżeczki żelatyny,
5 łyżek cukru pudru,
MUS TRUSKAWKOWY:
350g truskawek,
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki cukru,
PONCZ:
1/3 szklanki wody,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki cukru pudru,
DODATKOWO:
10 małych bez,
300g truskawek,

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

  • ciasto1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
    PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
    KREM JOGURTOWY: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt przekładamy na gazę, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
    Po tym czasie dokładnie odciskamy wodę z jogurtu. Powinniśmy otrzymać jogurt o konsystencji serka mascarpone. Odsączony jogurt ocieplamy do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy. Stopniowo wlewamy ciurkiem żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera.
  • ciasto2. MUS TRUSKAWKOWY: Truskawki, sok z cytryny i cukier umieszczamy w garnku. Gotujemy je na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż truskawki się rozpadną i utworzą gęsty mus. Truskawki studzimy.
  • ciasto3. ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy mus truskawkowy. Następnie wykładamy krem jogurtowy i wyrównujemy jego powierzchnię. Truskawki kroimy w plasterki i wykładamy je na krem. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi bezami.
  • ciasto4. Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoTruskawkibiszkoptCiasto z truskawkamilekkie ciastokrem jogurtowy

Komentarze

Podobne przepisy

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem

Lubicie ciasto miodownik? Jeśli...

Biszkopt z kremem wiśniowym

Dodane przez: Cukiereczek

Biszkopt z kremem wiśniowym

Banalnie proste do przygotowania...

Biszkopt z truskawkami

Dodane przez: Ania1408

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Najprostsze ciasto z truskawkami!...

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i...

To najlepsze ciasto z truskawkami...

image-0884cu4

Dodane przez: ewuska2016

Biszkopt z bitą śmietaną i z truskawkami

w sezonie gdzie truskawek pełno...

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

Dodane przez: rena123

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE