Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Mięciutki biszkopt z delikatnym kremem jogurtowym i truskawkami to propozycja na lekki letni deser. Do kremu dodajemy tylko śmietanę kremówkę jest dzięki temu lekkie. W cieście nie ma dużej ilości masła. Krem jogurtowy przypomina w smaku serek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka,
    1 szklanka mąki,
    2/3 szklanki cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki oleju,
    KREM JOGURTOWY:
    800g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego,
    400g śmietany kremówki (30% lub 36%),
    1,5 łyżeczki żelatyny,
    5 łyżek cukru pudru,
    MUS TRUSKAWKOWY:
    350g truskawek,
    1 łyżka soku z cytryny,
    3 łyżki cukru,
    PONCZ:
    1/3 szklanki wody,
    3 łyżki soku z cytryny,
    2 łyżeczki cukru pudru,
    DODATKOWO:
    10 małych bez,
    300g truskawek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
    PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
    KREM JOGURTOWY: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt przekładamy na gazę, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
    Po tym czasie dokładnie odciskamy wodę z jogurtu. Powinniśmy otrzymać jogurt o konsystencji serka mascarpone. Odsączony jogurt ocieplamy do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy. Stopniowo wlewamy ciurkiem żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera.
  • ciasto 2. MUS TRUSKAWKOWY: Truskawki, sok z cytryny i cukier umieszczamy w garnku. Gotujemy je na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż truskawki się rozpadną i utworzą gęsty mus. Truskawki studzimy.
  • ciasto 3. ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy mus truskawkowy. Następnie wykładamy krem jogurtowy i wyrównujemy jego powierzchnię. Truskawki kroimy w plasterki i wykładamy je na krem. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi bezami.
  • ciasto 4. Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować