Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno , ubijając porcjami dodawać cukier kryształ i cukier waniliowy , następnie dodać żółtka . Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać ,wylać na blachę o wymiarach 22/36 cm. piec około 30 minut w temp. 175 *C .
MASA JABŁKOWA :
Jabłka obrać , opłukać , pokroić na mniejsze kawałki , dusić pod przykryciem , do rozgotowanych jabłek dodać cukier , suche galaretki i łyżeczkę żelatyny , dokładnie wymieszać ,przestudzić . Przestudzone jabłka wyłożyć na biszkopt , schłodzić .
MASA ŚMIETANOWA :
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody , przestudzić .
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią , ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę . Śmietanę wyłożyć na biszkopt z jabłkami wyrównać i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi .
Komentarze