Biszkopt z galaretką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą dużej blachy wylewamy ciasto i pieczemy 30-35 minut.
Masa:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Brzoskwinie kroimy w drobne kawałki i zalewamy galaretkami. Gdy zacznie tężeć wylewamy na zimny biszkopt. Wstawiamy do lodówki.
Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Śmietankę ubić,dodać na koniec cukier. Łyżkę ubitej śmietanki dodać do czekolady, wymieszać i dołożyć resztę,wlać żelatynę. Tężącą masę wylać na masę brzoskwiniową i schłodzić w lodówce. Można dodatkowo udekorować wiórkami,czekoladą lub polewą.
Porady
Biszkopt można też nasączyć:
2 szklanki przegotowanej zimnej wody
2 łyżki cukru
sok z połówki cytryny
kieliszek alkoholu
Wszystko wymieszać i nasączać:)
To ciasto wybornie smakuje również z innymi owocami.
Komentarze