Biszkopt teściowej

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja przygoda z pieczeniem dopiero sie zaczyna. Patrzyłam teściowej na ręce kiedy robiła biszkopt :). Szybciutko sprawdziłam sama i wyszło pyszne. Mój mąż i teściowe byli zachwyceni smakiem :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    7 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    MASA:
    budyń śmietankowy
    paczka rodzynek (namoczyć w letniej wodzie)
    chałwa – w zależności od gustu
    kostka masła lub margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki
    0,5 litra mleka
    POLEWA CZEKOLADOWA
    3 łyżki wrzącej wody lub mleka
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki ciemnego kakao
    100g margaryny lub masła
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Przygotowujemy dużą miskę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Dobrze ubite białko to takie, które po obróceniu miski nie wypadnie nam na podłogę. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy miksując na zmniejszonych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy na małych obrotach. Kolejno dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub dłonią. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W moim piekarniku piekę biszkopta w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
  • 2. Przygotowanie masy: Ugotować budyń śmietankowy (bez cukru) + 2 łyżki mąki pszennej, zostawić, aby ostygło. Masło utrzeć z pół szklanki cukru pudru na puszystą masę i miksując dodawać ostudzony budyń, rozdrobnioną chałwę i namoczone wcześniej rodzynki.
  • 3. Przygotowanie polewy: Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto.
  • Palce lizać... 4. Przekrawamy wystudzony biszkopt na dwa placki. Spód smarujemy marmoladą lub ulubionym dżemem. Następnie nakładamy masę i przykrywamy drugą częścią ciasta. Smarujemy marmoladą/ dżemem lub tylko masą i wkładamy do lodówki. Po pół godziny polewamy czekoladą i znowu wkładamy do lodówki.

Porady

Biszkopt łatwo spalić, więc najlepiej mieć na niego oko. Najlepiej włożyć wykałaczkę w środek ciasta – jeśli nic do niej nie przywiera to ciasto jest gotowe. Do masy budyniowej można dodać wszystko co się lubi. Niekoniecznie chałwę i rodzynki. Mogą być orzechy, migdały, kawałki czekolady, sezam a nawet nutella. Do woli jak kto lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować