Ciasto "Cycek teściowej"

4.94 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji"

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Dno blachy o wym.33x27
    Składniki na biszkopt :
    7 jajek
    7 łyżek mąki pszennej
    7 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Składniki na ciasto makowo kokosowe:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    100 g kokosu
    1 szklanka suchego maku lub sezamu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę:
    5 jajek
    2 szklanki śmietany 18%
    1 kostka masła 200g
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    1 i 1/2 l mleka (6 szklanek)
    Dodatkowo:
    1 duża paczka biszkoptów (ok.30 sztuk)
    3 jasne galaretki
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.94 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto "cycek teściowej" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej, mieszamy. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w temp.180 s C. Studzimy i przekrawamy na 2 części.
    Ciasto makowo - kokosowe:
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w tej samej blaszce co biszkopt w temp.180 s C przez 30-40 minut.
    Masa: Mleko zagotować. W tym czasie ubić jajka ze śmietaną. Kiedy mleko zacznie wrzeć,dodać do niego jajka ze śmietaną, gotować na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając. Ma wytworzyć się serek, który następnie odsączyć na sitku. Ostudzić. Miękkie masło ucierać razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodać do niego powoli wcześniej ostudzony serek. Ucierać na jednolitą masę. Masę podzielić na 2 części.
    Galaretki rozpuścić w 5 szklankach wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
    Przełożenie ciasta:
    Biszkopt ciemny-
    masa-
    Ciasto makowo - kokosowe-
    masa-
    biszkopt ciemny-
    1/3 tężejącej galaretki-
    okrągłe biszkopty-
    rodzynki-
    reszta galaretki
    Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować