Ciasto "cycek teściowej" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej, mieszamy. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w temp.180 s C. Studzimy i przekrawamy na 2 części.
Ciasto makowo - kokosowe:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w tej samej blaszce co biszkopt w temp.180 s C przez 30-40 minut.
Masa: Mleko zagotować. W tym czasie ubić jajka ze śmietaną. Kiedy mleko zacznie wrzeć,dodać do niego jajka ze śmietaną, gotować na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając. Ma wytworzyć się serek, który następnie odsączyć na sitku. Ostudzić. Miękkie masło ucierać razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodać do niego powoli wcześniej ostudzony serek. Ucierać na jednolitą masę. Masę podzielić na 2 części.
Galaretki rozpuścić w 5 szklankach wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny-
masa-
Ciasto makowo - kokosowe-
masa-
biszkopt ciemny-
1/3 tężejącej galaretki-
okrągłe biszkopty-
rodzynki-
reszta galaretki
Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Komentarze