Biszkopt nadziewany borówkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Olśni i zachwyci najwybredniejszych gości

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 jajek, 100 g masła, 200 g cukru, 200 g mąki, 500 ml śmietanki 36 %, 150 g cukru pudru, 600 g borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt nadziewany borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Gdy masa zbieleje i cukier będzie roztarty, dodać mąkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć je z ciastem. Boki i dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do formy ciasto i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietankę ubić z 50 g cukru pudru. Pozostały cukier utrzeć z 2 łyżkami przegotowanej wody na gładki lukier. Borówki przebrać, odłożyć garść do przybrania. Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy, usuwając papier. Długim, ostrym nożem wyciąć środek ciasta tak, aby pozostał okrąg o średnicy 4 cm. Środek delikatnie wyjąć, podważając od spodu nożem, i przekroić w poprzek na trzy mniej więcej dwucentymetrowe placki. Jeden z nich wsunąć z powrotem do okręgu z ciasta, aby powstało dno. Następnie wypełnić środek ciasta bitą śmietaną i owocami. Na wierzch ułożyć drugie kółko z ciasta. Całość polukrować i przybrać odłożonymi borówkami. Ciasto schłodzić w lodówce godzinę.

Porady

Obsuszony ostatni krążek biszkoptu można zużyć do innych deserów Np. jako spód do sernika na zimno albo jako składnik puddingu. Zalać pokruszony biszkopt 2 szklankami gorącego mleka, dodać łyżkę masła. Odstawić na 1/2 godziny. Zmiksować i połączyć z 3 jajkami ubitymi z 1 łyżką miodu. Przelać do natłuszczonych foremek i zapiekać w kąpieli wodnej przez 30 minut. Świetne z konfiturami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować