Mięciutki biszkopt kakaowy, na to lekka jak chmurka pianka jeżynowo-jagodowa i borówki amerykańskie w galaretce na wierzchu to idealne połączenie na letnie ciasto.
Kakaowy biszkopt z pianką i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę jeżynowo-jagodową rozpuścić w 200ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
2.Zrobić biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Dodać olej, olejek zapachowy i kakao. Odłożyć mikser i teraz delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min. w temp 160'C.
Po ostygnięciu nasączyć ponczem.
3.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać serek naturalny. Małym strumieniem dolewać przestudzoną galaretkę. Wyłożyć masę na nasączony biszkopt. Na masę wyłożyć borówki i odłożyć do lodówki do stężenia masy.
4.W 500ml wrzątku przygotować 2 galaretki jagodowe. Jak zaczną tężeć to wylać na ciasto i ponownie schłodzić.
Komentarze