Kakaowy biszkopt z pianką i borówkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutki biszkopt kakaowy, na to lekka jak chmurka pianka jeżynowo-jagodowa i borówki amerykańskie w galaretce na wierzchu to idealne połączenie na letnie ciasto.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1 szkl mąki
    - 1 łyżka kakao
    - 4 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - pół szklanki cukru
    - kilka kropli olejku migdałowego.
    Masa:
    - 600g śmietany 36%
    - 400g serka naturalnego
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 śmietan-fix
    - 1 galaretka o smaku jeżynowo-jagodowym
    - 200ml wrzątku.
    Góra:
    - borówki 500g
    - 2 galaretki o smaku jagodowym
    - 500ml wrzątku.
    Poncz:
    - sok z wyciśniętej cytryny
    - 3 łyżeczki cukru
    - 1 szkl wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Kakaowy biszkopt z pianką i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę jeżynowo-jagodową rozpuścić w 200ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Zrobić biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Dodać olej, olejek zapachowy i kakao. Odłożyć mikser i teraz delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min. w temp 160'C.
    Po ostygnięciu nasączyć ponczem.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać serek naturalny. Małym strumieniem dolewać przestudzoną galaretkę. Wyłożyć masę na nasączony biszkopt. Na masę wyłożyć borówki i odłożyć do lodówki do stężenia masy.
  • 4. W 500ml wrzątku przygotować 2 galaretki jagodowe. Jak zaczną tężeć to wylać na ciasto i ponownie schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować