Bigos z dyni

4.48 (171 ocen)

  • 15 min

Najlepiej smakuje na gorąco z świeżym pieczywem :)

  • 15 min

Składniki:

  • *500 g kiełbasy
    * 1 mała dynia
    * 1 cukinia
    * 2 zielone papryki (można pomieszać inne kolory)
    * 4 pomidory
    * 2 cebule
    * 2 łyżki oleju
    * sól
    * pieprz
    * kilka listków bazylii lub pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i cukinię obrać, przekroić na pół, a nastepnie wydrążyć pestki, a miąższ pociąć w kostkę. Kiełbasę (najlepsza będzie wędzona) pokroić na małe kawałki. Papryki umyć i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Pomidory ponacinać na krzyż z góry, sparzyć, zdjąć skórkę, a następnie pokroić w kostkę.
  • 2. Posiekane cebule podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju, po czym przełożyć na talerzyk i odstawić. Do pozostałego w naczyniu tłuszczu włożyć pokrojoną kiełbasę i podsmażyć do czasu, aż sie zarumieni.
  • 3. Do kiełbasy dodać pokrojone surowe warzywa, po czym całoś dusić ok 30 min, od czasu do czasu mieszając.
  • 4. Pod koniec duszenia do zawartości garnka dołożyć zrumienioną cebulę i wymieszać. Całość dusić ok 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować bazylia lub pietruszką :)

Porady

* Do przygotowania potrawy można użyć pomidorów krojonych z puszki (bez skórki). * Amatorzy pikantnych dań mogą dodać do potrawy ostrą paprykę w proszku lub drobno pokrojoną papryszkę chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować