Tarta panna cotta :)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka, łatwa i SMACZNA :)

  • 30 min

Składniki:

  • •150 g mąki
    •70 g cukru
    •szczypta soli
    •70 g masła
    •1 żółtko
    •1 łyżka wody

    Panna Cotta
    •200 g śmietany 18%
    •szklanka cukru pudru
    •ew. laska wanilii
    •3 łyżeczki żelatyny
    •troszkę wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Panna cotta

Tarta panna cotta :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, mąkę i masło siekam nożem tak, aby masło było w malutkich kawałkach.

    Potem wbijam żółtko, szczyptę soli i wodę i zagniatam. Wstawiam do lodówki na ok. 20 minut.
  • 2. Wałkuję na podsypanym mąką blacie.
  • 3. Na wałku przenoszę na wysmarowana masłem foremkę.

    W silikonowych foremkach już nie musimy smarować masłem tylko bezpośrednio do foremki.
  • 4. Układam a potem wałkiem odcinam nadmiar ciasta.

    Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę 20 minut, aż się zrumieni. Najlepiej piec przez pierwsze 10 minut z fasolkami, które obciążają ciasto, ale przy małych foremkach często piekę bez, jednak wtedy należy nakłuć ciasto by się nie wybrzuszyło.
  • 5. Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Śmietanę mieszam z cukrem pudrem. Polecam dodać ziarenka z laski wanilii, jale można je zastąpić aromatem waniliowym do ciast.

    Dodaję rozpuszczoną żelatynę, mieszam.
  • 6. Przelewam na upieczone ciasto, wstawiam do lodówki aż stężeje. Dekoruję polewą czekoladową, smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować