Tarta panna cotta :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, mąkę i masło siekam nożem tak, aby masło było w malutkich kawałkach.
Potem wbijam żółtko, szczyptę soli i wodę i zagniatam. Wstawiam do lodówki na ok. 20 minut.
2.Wałkuję na podsypanym mąką blacie.
3.Na wałku przenoszę na wysmarowana masłem foremkę.
W silikonowych foremkach już nie musimy smarować masłem tylko bezpośrednio do foremki.
4.Układam a potem wałkiem odcinam nadmiar ciasta.
Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę 20 minut, aż się zrumieni. Najlepiej piec przez pierwsze 10 minut z fasolkami, które obciążają ciasto, ale przy małych foremkach często piekę bez, jednak wtedy należy nakłuć ciasto by się nie wybrzuszyło.
5.Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Śmietanę mieszam z cukrem pudrem. Polecam dodać ziarenka z laski wanilii, jale można je zastąpić aromatem waniliowym do ciast.
Dodaję rozpuszczoną żelatynę, mieszam.
6.Przelewam na upieczone ciasto, wstawiam do lodówki aż stężeje. Dekoruję polewą czekoladową, smacznego :)
Komentarze