Bigos staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to opłukać ją w zimnej wodzie. Zalać wodą i doprowadzić do zagotowania, odcedzić. Wlać nową wodę, dodać liście, ziele, jagody jałowca i pokrojone, namoczone wcześniej grzyby, całość gotować do miękkości kapusty i grzybów. Zostawić w chłodnym miejscu na drugi dzień. Następnie pokroić kiełbasy, boczek i wołowinę w kostkę. Podsmażyć najpierw wołowinę na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie dołożyć kiełbasy i boczek. Smażyć do lekkiego spieczenia mięsa. Przełożyć do gotującego się bigosu, podlać winem. Na tłuszczu spod wędlin zeszklić cebulę i dać do bigosu. Wlać przecier, dołożyć papryki i doprawić do smaku. Gotować razem ok. 70 minut. Najlepszy jest na następny dzień.
Komentarze