Bezglutenowe placuszki z musem z mango, przepis powstał z potrzeby chwili, szczęśliwie miałam pod ręką pyszne, dojrzałe mango. Placki są delikatne i wilgotne. Możemy podawać je z syropem klonowym lub palmowym, śmietaną, bądź jeść same.
20 min
Składniki:
Składniki na 16 szt.:
• 1 duże, dojrzałe mango
• 2 jajka
• 100 g. mąki kukurydzianej
• 40 g. mąki z tapioki
• 20 g. ksylitolu
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
• 2 łyżki mleka roślinnego
• 1 łyżka cukru z wanilią (opcjonalnie)
Bezglutenowe placki z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mango obieramy, kroimy na kawałki i blendujemy. Do zblendowanego mango dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. Placki smażymy na patelni bez tłuszczu. Podajemy same, z syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem.
Komentarze