Bezglutenowa foccacia

4.5 (185 ocen)

  • 15 min

Focaccia we Włoszech stanowi bazę do pizzy, zazwyczaj podawana przed głównym posiłkiem, aby zaspokoić pierwszy głód lub jako dodatek do innych potraw. Moja focaccia jest co prawda wypiekana z mąki gryczanej pełnoziarnistej, ale jest niesamowicie chrupiąca i aromatyczna.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki pełnoziarnistej mąki gryczanej
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    150 ml mleka
    20 gram świeżych drożdży
    5 łyżek oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    1 łyżka ziół prowansalskich
    2 małe gałązki świeżego rozmarynu
    1 łyżeczka miodu lub cukru
    3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
    gruboziarnista sól morska
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bezglutenowa foccacia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Do delikatnie podgrzanego mleka należy dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru lub miodu, 1 łyżkę oliwy i wszystko razem wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min.
  • 2. Mąki połączyć z 2 łyżkami oliwy, gotowym zaczynem, odrobiną soli, ziołami prowansalskimi oraz ostrą papryką i wyrobić na gładkie ciasto.
  • 3. Ciasto uformowane w kulę, przykryte lnianą ściereczką odstawić do wyrośnięcia na około 30 min.
  • 4. Piekarnik wraz z blachą na której będzie pieczona focaccia rozgrzać z włączoną funkcją - termoobieg w temperaturze 250 stopni aż blacha będzie gorąca.
  • 5. Papier na którym będzie pieczony placek delikatnie wysmarować oliwą, a następnie rozciągnąć ciasto dłońmi na cienki placek o dowalanym kształcie.
  • 6. Wierzch wysmarować 2 łyżkami oliwą, przyprószyć rozgniecionym czosnkiem, solą oraz igiełkami rozmarynu delikatnie je wgniatając w ciasto.
  • 7. Focaccię piec przez 10 - 12 min aż się zrumieni.
  • 8. Najlepiej smakuje podana prosto z piekarnika z oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować