Barszczyk czerwony czysty

4.5 (196 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Do pasztecików, do pierogów pieczonych, do krokietów i bez niczego... Jakiekolwiek zestawienie wybierzemy możemy byc pewni rewelacyjnego smaku i aromatu...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - buraki czerwone (średniej wielkości): 4 sztuki
    - suszone grzyby: 100 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - czarny pieprz ziarnisty: 6 sztuk
    - majeranek: 2 łyżeczki
    - cytryna: 1 sztuka
    - marchew: 4 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - por: 1 sztuka
    - seler: 0.25 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszczyk czerwony czysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, por, seler i cebulę zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, doprawiamy solą do smaku, warzywa usuwamy, wywar odstawiamy.
  • 2. Suszone grzyby zalewamy wodą (około 0,5 litra) na noc, następnego dnia gotujemy, nie zmieniając wody, do miękkości.
  • 3. Buraki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą i pieczemy w pikarniku, owinięte w folię aluminiową, około 1,5 godziny. Muszą być mięciutkie, tylko wtedy cały ich aromat zostanie uwolniony w zupie.
    Zdejmujemy skórkę i ścieramy na tarce jarzynowej.
  • 4. Wywar jarzynowy gotujemy, dodajemy listek laurowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, majeranek, starte buraki i ugotowane grzyby wraz z wywarem. Wszystko razem gotujemy chwilę i odstawiamy aby aromaty i smaki się wymieszały.
    Najlepiej odstawić wszystko na noc, a dopiero kolejnego dnia przecedzić przez sito, aby otrzymać czysty barszcz.
    Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.

    Grzyby możemy wykorzystać do uszek, pasztecików lub pierogów, według uznania. Możemy je też dorzucić do barszczu, ale wówczas nie będzie to czysty barszcz czerwony :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Majeranek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować