Do pasztecików, do pierogów pieczonych, do krokietów i bez niczego... Jakiekolwiek zestawienie wybierzemy możemy byc pewni rewelacyjnego smaku i aromatu...
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- buraki czerwone (średniej wielkości): 4 sztuki
- suszone grzyby: 100 gramów
- czosnek: 1 ząbek
- ziele angielskie: 3 sztuki
- liść laurowy: 1 sztuka
- czarny pieprz ziarnisty: 6 sztuk
- majeranek: 2 łyżeczki
- cytryna: 1 sztuka
- marchew: 4 sztuki
- pietruszka: 2 sztuki
- por: 1 sztuka
- seler: 0.25 sztuki
- cebula: 1 sztuka
Barszczyk czerwony czysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę, por, seler i cebulę zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, doprawiamy solą do smaku, warzywa usuwamy, wywar odstawiamy.
2.Suszone grzyby zalewamy wodą (około 0,5 litra) na noc, następnego dnia gotujemy, nie zmieniając wody, do miękkości.
3.Buraki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą i pieczemy w pikarniku, owinięte w folię aluminiową, około 1,5 godziny. Muszą być mięciutkie, tylko wtedy cały ich aromat zostanie uwolniony w zupie.
Zdejmujemy skórkę i ścieramy na tarce jarzynowej.
4.Wywar jarzynowy gotujemy, dodajemy listek laurowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, majeranek, starte buraki i ugotowane grzyby wraz z wywarem. Wszystko razem gotujemy chwilę i odstawiamy aby aromaty i smaki się wymieszały.
Najlepiej odstawić wszystko na noc, a dopiero kolejnego dnia przecedzić przez sito, aby otrzymać czysty barszcz.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.
Grzyby możemy wykorzystać do uszek, pasztecików lub pierogów, według uznania. Możemy je też dorzucić do barszczu, ale wówczas nie będzie to czysty barszcz czerwony :-)
Komentarze