Bananowiec

4.5 (156 ocen)

  • 50 min

Dla tych co lubią banany, to rarytas:)

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    Ponadto:
    1 łyżka kakao
    2 jabłka
    Masa:
    3 galaretki (2 żółte, 1 zielona)
    2 łyżki cukru pudru
    1 kostka margaryny
    3 żółtka
    4 duże banany
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Krem

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i na koniec olej.
  • Bananowiec 2. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
  • Bananowiec 3. Drugą połowę ciasta wymieszać z 1 łyżką kakao i wylać na ciasto białe.
  • Bananowiec 4. Na wierzch powpychać małe kawałki jabłka.
    Piec około 40 minut w temp. 180 stopni.
  • Bananowiec 5. Masa: margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku.
    Dwa banay zetrzeć na grubej tarce i dodać do utartej masy, ucierać , pod koniec dać gęstniejącą galaretkę zieloną.
    Masę wyłożyć na upieczony biszkopt i włożyć na chwilę do lodówki, aby masa zgęstniała. Następnie na wierzch pokroić 2 banany w plastry.
  • Bananowiec 6. Dwie galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zalać gęstniejącymi ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować