BANANOWIEC

5 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny, prosty do wykonania bananowy deser na zimno.

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Składniki:
    5 bananów
    4 galaretki o smaku pomarańczowym lub cytrynowym
    100g masła
    3 szklanki czekoladowych płatków śniadaniowych ( kuleczki)
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno Galaretki

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody, odstawić do ostudzenia.
  • 2. Czekoladowe płatki rozkruszyć, połączyć z miękkim masłem. A następnie masą wylepić dno tortownicy
  • 3. Trzy banany obrać ze skórki i zmiksować na jednolitą masę ( najlepiej blenderem). Dodać ostudzone galaretki i zmiksować z bananami na najwyższych obrotach miksera. Bananową masę wlać do tortownicy
  • 4. Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 700ml wody odstawić do ostygnięcia. Pozostałe dwa banany, obrać ze skórki, pokroić w plasterki i wyłożyć je na bananową masę. Na koniec na ciasto wylać mocno tężejącą galaretkę i wstawić deser do lodówki na minimum 3 godziny. .

Porady

Ciasto można udekorować bitą śmietaną tortownicę można też wyłożyć herbatnikami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować