biszkopt na tortownicę 24x34 cm :
7 jajek
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru kryształu
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka spirytusu
sok z połowy cytryny
szczypta soli
1 łyżka kakao
masa bananowa:
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
4 banany
1 galaretka zielona
dodatkowo:
5 bananów
2 galaretki zielone
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Bananowiec
1.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Dodać olej, spirytus i sok z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Odłożyć ok. 1/4 ciasta i do odłożonej części dodać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto jasne. Na wierzch kupkami kłaść ciasto ciemne. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
2.
Masa bananowa: galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szkl. wody, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, powoli dodawać zblendowane banany a na koniec bardzo powoli wlewać zimną galaretkę.
3.
Na ciasto wyłożyć masę bananową a na masie poukładać pokrojone w plastry banany. Całość zalać galaretką (rozpuszczoną w 3 szkl. wody). Ciasto schłodzic.
Porady
Wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojowa.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze