Babka z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, nie solić bo przez łupinę sól nie przejdzie do ziemniaka.
- Wystudzone przepuścić przez maszynkę lub praskę. Nie miksować!
- Dodać jajka, śmietanę, obie mąki i przyprawy. Wyrobić rękami gładką masę.
- Masę ziemniaczaną podzielić na 3 części.
- Do jednej dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak.
- Do drugiej dodać startego na drobnej tarce buraczka. Trzecia bez zmian.
- Małą tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Wykładać po kolei każdą masę wygładzając je.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.
- Podawać z gęstym jogurtem posypanym szczypiorkiem.
Porady
Babkę można wykonać tylko w jednym kolorze, bez szpinaku i buraczka. Może być samodzielnym jarskim daniem lub jako dodatek do gulaszu mięsnego.
Komentarze