Babka z gotowanych ziemniaków

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Lekka i naturalnie barwiona babka. Idealna na kolację.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 4 jajka
    - 3 łyżki śmietany
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka mąka ziemnaiczanej
    - sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku
    - 3 brykiety mrożonego szpinaku
    - 1 mały ugotowany buraczek czerwony
    - gęsty jogurt np. grecki
    - 2-3 łyżki szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Dania główne

Babka z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z gotowanych ziemniaków 1. - Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, nie solić bo przez łupinę sól nie przejdzie do ziemniaka.
    - Wystudzone przepuścić przez maszynkę lub praskę. Nie miksować!
    - Dodać jajka, śmietanę, obie mąki i przyprawy. Wyrobić rękami gładką masę.
    - Masę ziemniaczaną podzielić na 3 części.
    - Do jednej dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak.
    - Do drugiej dodać startego na drobnej tarce buraczka. Trzecia bez zmian.
    - Małą tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
    - Wykładać po kolei każdą masę wygładzając je.
    - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.
    - Podawać z gęstym jogurtem posypanym szczypiorkiem.

Porady

Babkę można wykonać tylko w jednym kolorze, bez szpinaku i buraczka. Może być samodzielnym jarskim daniem lub jako dodatek do gulaszu mięsnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować