Pyszna i wilgotna "Babka z chałwą". Zapraszam po kawałek ;)
Składniki:
Składniki na formę z kominkiem o śred. 23 cm
1 1/2 szkl mąki pszennej
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 gr chałwy ( u mnie kakaowa )
esencja waniliowa - jeśli lubimy ;)
Babka z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jajka razem z cukrem ubijamy na puszysta piankę.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, esencje waniliową oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
3. Do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tarta formy z kominkiem wlewamy połowę ciasta, następnie wkruszamy bądź układamy kawałki chałwy. Zalewamy reszta ciasta ( ja zostawiłam sobie trochę i dodałam 2 łyżeczki kakao - dzięki temu ładny wzorek powstał na górze ). Następnie skroiłam 3-4 tafelki czekolady deserowej. Piekłam w 200 stopniach ( piekarnik gazowy ) przez 50 minut. Smacznego !!!
Komentarze