Ucierana babka z chałwą

4.51 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kiedyś piekłam sernik chałwowy i wpadłam na pomysł,żeby upiec babkę.Wyszła idealnie pyszna.Smak chałwy jest bardzo wyczuwalny.Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach.Polecam wielbicielom chałwy nie tylko na świąteczny stół.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 jajka
    pół szklanki cukru
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    15 dag masła lub margaryny
    3 łyżki śmietany 12 %
    10 dag chałwy o dowolnym smaku ( ja użyłam sezamowej )
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    masło do posmarowania foremki
    bułka tarta do posypania foremki
    pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
Wystaw ocenę:

4.51 (169 ocen)

Ucierana babka z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.Następnie dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy.
    Na koniec dodajemy śmietanę,obie mąki i proszek do pieczenia,całość dokładnie ucieramy.
  • Ciasto w formie. 2. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • Upieczona. 3. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
  • Udekorowana. 4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować