BABKA Z CHAŁWĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealna na stół wielkanocny, ale także i na co dzień.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO
    - 150 gram mąki ziemniaczanej
    - 150 gram mąki pszennej
    - cukier biały 200 gram
    - margaryna 200 gram
    - jajka 4 szt
    - proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    - 1 cukier waniliowy
    - sok cytrynowy 0,5 łyżki
    - 100 gram chałwy

    DODATKOWO
    - tabliczka mlecznej czekolady
    - tabliczka gorzkiej czekolady
    - garść migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka piaskowa

Babka z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na jednolitą masę, powoli dosypywać zmieszane mąki i proszek do pieczenia oraz pokruszoną chałwę.
    Następnie ubić białka na sztywną pianę, dodać sok z cytryny.
    Wszystko razem delikatnie połączyć. Ciasto powinno być geste.

    2. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

    3. Czekolady rozpuścić na parze i polać ostudzoną babkę. Posypać migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować