BABKA PISTACJOWA

4.45 (161 ocen)

Babka która powstaje w kilka chwil jest wilgotna i aromatyczna.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    2 łyżki budyniu waniliowego
    1/2 szklanki kefiru
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    2/3 szklanki cukru
    3 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/3 szklanki mielonych pistacji
    1/3 szklanki siekanych pistacji

    Lukier:
    2 łyki soku z cytrynu
    1 szklanka cukru pudru

    1 łyżka siekanych pistacji
Wystaw ocenę:

4.45 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka pistacjowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20qxcaq 1. Jajka ubić z cukrem do bialości. Dodawać na przemian kefir,olej oraz mąkę przesianą z proszkiem, budyniem i sodą, miksować na wolnych obrotach. Na końcu dodać pistacje i wymieszać łyżką. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni pieczenie ok, 50 minut do suchego patyczka.
  • 2. Lukier: SOk cytryny utrzeć z cukrem n gładką masę, wyłozyć na babkę i posypać siekanymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować