Babka szpinakowo-cytrynowo-pistacjowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki powinny mieć temp pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy lemon curd i krem pistacjowy. Olej blendujemy ze szpinakiem. Dalej miksując wlewamy cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodajemy stopniowo jogurt, mieszamy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem krótko mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temp. 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągamy na blat i pozostawimy do całkowitego ostygnięcia. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Lukier:
Cukier puder ucieramy z niewielką ilością soku z cytryny/wodą. Dodajemy marmoladę różaną, która delikatnie zabarwi nam lukier. Jeżeli chcemy bardziej intensywny kolor możemy dodać różowy barwnik spożywczy lub liofilizowane sproszkowane owoce malin/jagód czy buraka.
Komentarze