Pistacjowa babka na białkach

0 (0 ocen)

Pyszna, puszysta i delikatna babka w wiosennych pastelowych kolorach. Użyłam pistacji lekko solonych ale bez obaw, są niewyczuwalne w cieście. Zresztą wiadomo, że odrobina soli tylko podkreśla słodki smak deserów ;)

Składniki:

  • 100g miękkiej margaryny
    1 szkl cukru pudru
    150ml mleka
    200g mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 białek
    70g pistacji

    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Babki Desery

Pistacjowa babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając dodawać na przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Pistacje (4 odłożyć do dekoracji) zmielić w młynku do mielenia kawy i wymieszać z połową ciasta. Metalową formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Jasne i pistacjowe ciasto wylewać na przemian aby utworzyły się wzorki. Babkę piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać posiekanymi pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować