Babka piaskowa dwukolorowa

4.5 (185 ocen)

  • Łatwy

Przepis ten mam od teściowej. W starym zeszycie wypatrzyłam u Niej. Przepisałam, trochę od siebie coś dodałam i tak stara - nowa babka nam powstała.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka tortowa: 2 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - olej: 1 szklanka
    - oranżada: 1 szklanka
    - jajka: 5 sztuk
    - kako: 3 łyżki
    - mąka tortowa (potem dodajemy do ciasta): 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    DO POSMAROWANIA BLACHY:
    - masło lub margaryna: 2 łyżki
    - bułka tarta: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piaskowa dwukolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek.
  • 2. Białka ubijamy z cukrem. Na początku ubijamy białka na wolnych obrotach, potem zwiększamy obroty i stopniowo dodajemy cukier.
  • 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  • 4. Żółtka trzepaczką mieszamy - intensywnie, dodajemy olej, mieszamy. Potem wsypujemy szklankę maki, znowu mieszamy.
  • 5. W tym momencie dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy. Teraz drugą szklankę mąki, resztę białek i delikatnie mieszamy.
  • 6. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. W obu przypadkach łączymy składniki.
  • 7. Formę w kształcie babki smarujemy masłem lub margaryna obsypujemy bułką tartą. Na spód wylewamy połowę jasnego ciasta , potem całe ciemne i na nie resztę białego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C 40 minut.
    Gdy tak wlewamy ciasto moi bliscy za pierwszym razem myśleli że to zwykła babka, po przekrojeniu zaskoczeni byli, iż ma babka dwa smaki:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować